ELISE BERKVENS

Elise Berkvens – 7 november 1982 te Schijndel, NL. 

Woont en werkt in Heusden-Zolder & Holsbeek. 

Elise heeft een boeiend parcours afgelegd in haar kunstopleidingen. Na een onderdompeling in de Hogescholen van Breda en ’s Hertogenbosch is zij afgezakt naar Vlaanderen om haar Master te behalen in Schilderkunst aan de PXL te Hasselt. 

Enthousiast verdiepte ze zich verder in een 2 jaar durend onderzoek naar het spelen met dimensies in de schilderkunst aan het HISK; een postgraduaat te Gent waar 12 internationale kunstenaars per jaar geselecteerd worden om daar te werken en gastdocenten te ontmoeten. 

Ondertussen heeft ze bekendheid verworven in Nederland en Vlaanderen. Haar werk is o.a. opgenomen in de collecties van Mu.ZEE (Oostende), DELA artcollection en vele kunstverzamelaars. Ze heeft geëxposeerd op plaatsen als BOZAR, Mu.ZEE, Galerie Zwart Huis, The White House Gallery, POPPOSITIONS, Kasteel d’Asprymonde, CC Sint-Truiden & Hasselt.

Wat Elise Berkvens drijft tot schilderen is het spel van het opengooien van de dimensies en lagen van de zichtbare werkelijkheid, zodat de oorspronkelijke bron van de waarneming vervaagt. Het gefocust zoeken naar inspirerende composities en het spel van transformatie naar -vaak- olieverf op canvas is altijd de rode draad geweest in het leven van Elise. Hongerig naar beelden die haar interesseren, schildert ze de lagen van haar waarneming op het doek.

De toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn/haar oog te laten dwalen in de vaak abstract getoonde landschappen. Meerdere interpretaties zijn mogelijk. Vaak zijn er nog verwijzingen naar natuurlijke elementen, interieurs en/of geometrische vormen. De oplettende toeschouwer zal beloond worden met een reis in zijn innerlijk landschap en zodoende een frissere kijk krijgen op de hem omringende werkelijkheid. Dit vraagt moed en durven open staan, want de werkelijkheid zal niet meer zijn zoals voorheen. Een nieuw verkregen landschap als inzicht verschijnt naar de voorgrond.