Voormalig radio- en TV-journaliste bij BRTN/VRT Alice van Dael was van jongs af aan geboeid door Kunst en kunstbeleving. Als kind met een rijke verbeeldingskracht tekende ze bomen die naar beneden keken, mensen die in de wolken leefden en dieren die bloemen aten. Toen ze op haar twaalfde naar de kunstacademie mocht koos ze echter voor de opleiding ‘Woordkunst’ waarmee ze bij haar eindexamen de regeringsmedaille voor uitmuntendheid ontving. Onder impuls van haar docenten nam ze deel aan audities bij de Openbare Omroep en werd ze opgenomen in het medialandschap. Beroepsmatig leefde ze van taal, woonde ze in woorden, illustreerde ze met haar stemtimbre en hartverwarmende klankkleur de schoonheid van taal waarmee ze de luisteraar wist te ontroeren. Literatuur was haar passie met een voorkeur kunstliteratuur. Dat leverde haar een rijke verzameling kunstboeken op die ze grondig bestudeerde. Gaandeweg bracht ze de Beeldende Kunsten dichter bij het publiek met haar live-programma’s over Kunst in aanwezigheid van beeldende kunstenaars die hun kunstbeleving in en rondom het omroepgebouw demonstreerden Op die manier ontdekte ze niet alleen de geheimen van het kunstenaarschap maar bouwde ze ook een sterke persoonlijke band op met boeiende artistieke persoonlijkheden. Als gevolg daarvan schreef ze in opdracht van Rotary Genk het boek ‘Interieurkunst’ dat als blikvanger werd aangeboden op de boekenbeurs in Antwerpen.

Het rijke oeuvre van Alice van Dael is gebaseerd op implementatie van natuurlijke & afgedankte materialen en gebruiksvoorwerpen, een stijl die aanleunt bij Materiekunst en Nouveau Realisme. Composities worden gevoelsmatig opgebouwd, gebaseerd op actuele waarnemingen van het gedragspatroon van mens en natuur. Gefascineerd door de gevolgen van de klimaatverstoring, het leven op aarde, gedragsanalyse & -ecologie en haar weerzin tegen de consumptiemaatschappij ontwikkelde ze een eigen, kenmerkende stijl in een suggestief vormen- & kleurenpalet met een opvallende variatie in beeldvorming en compositie.

In haar werk worden diverse schildertechnieken met elkaar vermengd en willekeurig toegepast. Conform het thema brengt ze op het doek en op afgedankte deuren spontaan gebruiksmaterialen aan nadat ze die eerst jarenlang toevertrouwde aan de natuur door ze in haar tuin onder een overjaarse Spar met laaghangende takken te leggen. Zoals bijvoorbeeld karton & papier, vodden, versleten voetmatjes, stoffen & lakens, truien & andere kledingstukken, jute, draden en garens, hout, steentjes… naast voorwerpen die aan iemand hebben toebehoord of achtergelaten worden in de natuur. Nadat de materialen jarenlang ‘bewerkt’ en gevormd zijn door de steeds wisselende seizoenen, bewoond door fauna en flora en onder invloed van een naarstig dierenleven ontstaan mysterieuze vormen die door de menselijke hand onmogelijk kunnen nagebootst worden. Zoals onder meer gaten, grillige vormen, vlekken, kartels en rafels, verbrokkelingen en restmateriaal, verwering en verval, mede verwekt door het gedragspatroon van insecten & pieren, het woelen en knabbelen van ongedierte en nachtdieren. Hierdoor ontstaat tijdens het artistiek scheppingsproces in haar atelier een intense dialoog tussen de kunstenaar, de natuur en het werk. Het resultaat is een boeiende soms mysterieuze samensmelting van materie, kleur en verf (olieverf of acrylverf en vaak zuiver kleurpigment). Inspiratie voor het kleurenpalet van haar werken vond ze in de filosofie en  kleurtoepassingen van Yves Klein waarvoor ze een diepe bewondering opbracht.

Diverse werken van haar werden genomineerd voor locale, nationale en internationale Prijzen.

Onder de noemer ‘ mindwellness – kleurtherapie en intuïtief schilderen’ ontwikkelde Alice van Dael een specifiek systeem van korte sessies voor kinderen (van diverse origine) met een beperking.

Zo werkt ze onder meer met straatkinderen en voor het KIDS voornamelijk rond ADHD, gehoor & gedragsstoornissen of trauma’s, pesterijen op school, problemen in de privésfeer, gevolgen van emotionele en/of mentale problemen.