Martinus Wilhelmus van Wordragen werd geboren in Ammerzoden en was het derde kind uit een gezin met tien kinderen. Zijn interesse voor tekenen en schilderen bleek al vroeg. Hij volgde een opleiding middelbaar onderwijs, daarna de leergang leraar tekenen in ’s-Hertogenbosch en volgde nadien nog een opleiding “reclameassistent”.

Hij maakte kennis met de Cobrabeweging en ontdekte de expressionistische manier van schilderen waarbij de uitdrukking en emotionele gevoelens belangrijker waren dan de vorm van de figuur en het onderwerp.

Waar hij in het verleden exposeerde met kunstenaars als Appel, Corneille, Alechinsky en Lucebert volgde de feitelijke doorbraak van Martin van Wordragen in 1996. Naar aanleiding van zijn 70e verjaardag verscheen in 1998 een tweede boek: Martin van Wordragen: 70 jaar onderweg. In 2005 exposeerde Van Wordragen in een grote overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en verscheen het boek met zijn totale oeuvre: Martin van Wordragen: Oogst van jaren